Top 5 középiskola, ahol elkezdheted a grafikusi pályád

Picture of Vesztergombi Tícia

Vesztergombi Tícia

Digital Graphic Designer & Alkalmazott grafikus
Iskolák grafikusoknak
Tartalom

A saját történetemmel és tapasztalataimmal szeretném végigvinni ezt a témát, ajánlom azoknak akik hasonló cipőben járnak, mint én pályaválasztás előtt. Gyerekként mindig pontosan tudtam mit akarok csinálni és azt el is értem. Nyilván 30+ évesen ez már máshogy van, de ez egy másik téma lesz. Egy meghatározó idézettel kezdem a felnőtté válásom történetét, amivel szinte tükörképként át tudom adni az akkori szemléletet, tudásbázist és támogatást amit az intézmények és tanárok nyújtottak a diákoknak.

„Milyen Középiskola az, aminek nincsen normális neve? Biztos, hogy nem írtad el? Még sosem hallottam róla.”

Sosem felejtem el, amikor a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában az osztályfőnököm a fenti kérdéseivel sem tudta elvenni a kedvem a jelentkezéstől. Mindezt lenéző bájjal tette a felvételi jelentkezési papíromat szorongatva. Azt próbálta kifejezni, hogy az iskolát nem Valakiről nevezték el, mint a híres Garay Gimnáziumot, ahova szerette volna, hogy jelentkezzek. A tanárnő minden próbálkozása ellenére, végül első nekifutásra másodiknak vettek fel a Pécsi „név nélküli” Művészeti Szakközépiskola grafika szakára, ahol a létszám max. 6 fő volt.

Megkérdezték a felvételi elbeszélgetés után, hogy melyik szakra vegyenek fel, válasszak egyet. Így már nagyon meg sem kellett várnom, hogy kiküldjék a felvételt nyert papírt, mert elég egyértelmű volt a visszajelzés. Így indult tehát a karrierem, fintorgó Erzsikével.

Régen, ha tudtam volna, hogy létezik a székesfehérvári Tóparti Gimi nem egy csak érettségit adó gimnáziumokat jelöltem volna másodiknak. Nyilván akkortájt – 2005-ben – amikor már azért volt internet, már nem is betárcsázós, de legalább lassú és még a Startlap volt a kezdőlap.

A Középiskolák listáját mindenesetre nem találtam online és most, amikor jött ennek a cikknek az ötlete, sem leltem rájuk azonnal. A saját korábbi tapasztalataim és hallomások alapján rangsoroltam őket. Összességében elmondható, hogy nem valami bizalomgerjesztő a középiskolák weboldala még ma sem, de ettől nem kell megijedni. Menjetek el a Nyílt napokra, Edukáció kiállításokra (Hungexpo) és kérdezzetek bátran! 🙂 Csurran-cseppen a promóciós cucc is.

Ha felsőoktatási képzést keresel, akkor az edugrafik.hu oldalon megtalálod az összes (magyar) grafikai szakmával és specializációval foglalkozó iskolát, továbbá interjúkat Egyetemekkel, tanácsokat a felvételihez stb. Érdemes felmenni az oldalra, ha már abban is gondolkodsz, hogy a középiskolából hova tovább.

Íme a Középiskolák listája Magyarországon, ahol lehetőséged van grafika szakra felvételizni

Mindegyik képzés a 12. évfolyam végén érettségivel, a 13. évfolyam végén a szakképesítés megszerzésével zárul, tehát 5 (4+1) évfolyamon. A végzett tanulók, a megszerzett tudásuk alapján alkalmasak tanulmányaik folytatására a különböző rokon szakterületeken, valamint lehetőségük nyílik továbbtanulásra a művészeti egyetemeken.

A felvételi vizsga általában elbeszélgetésből, hozott alkotásokból, szabadkézi rajzi-, festészeti vagy plasztikai vizsgából áll. Régen nekem vinnem kellett a mappámat kb. 50 rajzzal, de mostmár sok esetben digitálisan kérnek be portfóliót.

Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum

Grafika szak | Pécs | OKJ 54 211 04

Elfogultan a Pécsi Művészetivel kezdem a sort, ahova én is jártam anno. A tanáraim közül már csak Molnár Tamás tanít itt. Tanáraim voltak még: Nagy Tamás, Szőke Péter, Gellér B. István. Itt gimnáziumi szintű oktatás mellett, minden nap szakmai óráid is lesznek. Az 5. évben szerezheted meg az OKJ-s bizonyítványod. 2006-ban összesen 6 főt vettek fel az évfolyamon alkalmazott grafika szakra.

Ha bővebben érdekel a művészetiben töltött öt évem, vagy érdekel, hogy mit kell csinálni egy felvételin, nyugodtan írj rám.

Budapesti Kisképző

Alkalmazott Grafika szak | A Magyar Képzőművészeti Egyetem gyakorló iskolája Budapesten

A grafika szak öt helyiségből áll. Két számítógépes stúdió, egy rajzi stúdió, egy könyvművészeti műhely, valamint egy grafikai műhely/nyomda áll rendelkezésre. A 4. év végén szakérettségi vizsga van, melynek sikeres letételéhez rajzi és grafikai portfóliót kell prezentálni. Az 5. évben duplájára növelt szakmai órákkal, a második szakmai vizsgára, az ún. OKJ vizsgára készítenek fel, valamint egyéni konzultációk után a választott egyetemekre felvételizőknek nyújtanak segítséget. A művészeti egyetemekre bejutó diákok aránya 20 év óta 90% fölött van.

Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Művészeti grafikus | Székesfehérvár | Művészeti szakgimnáziumi osztály

A szakképesítés megnevezése: Képző- és iparművészeti munkatárs- Művészeti grafikus szakirányú szakképesítés. 8 fő tanulót vesznek fel.

Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium

Művészeti grafikus | Budapest

Manuális- és számítógépes grafikai tervezést, valamint sokszorosító grafikai eljárásokat is tanítanak. Elsajátíthatod az Adobe programismeretet, a linómetszés, papírmetszés, szitanyomás és hidegtű technikákat.

Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola

Művészeti grafikus | Budapest

A grafika szak saját oldala. Sok közösségi média platformjuk is van. Képző- és Iparművészeti munkatárs (4 023 01) szakképesítést szerezhetsz náluk. Választhatsz Grafika vagy Kiadványszerkesztő OKJ képzés között illetve ráépülő Korrektor képzést is.

Hasznos linkek:

Művészeti Szakközépiskolák Szövetsége

Szakmakereső – Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

Esküvői Meghívó

Munkáim

NE MARADJ LE!

Hírlevél

Iratkozz fel, hogy az elsők között értesülj a legújabb munkáimról!

Kategóriák

Olvass tovább