Mivel foglalkozik egy grafikus?

Picture of Vesztergombi Tícia

Vesztergombi Tícia

Digital Graphic Designer & Alkalmazott grafikus
Grafikusnak lenni jó
Tartalom

„Akkor Te biztosan szépen rajzolsz.”

Hangzik el rendszeresen azoktól, akik nem tudják mivel foglalkozom pontosan. Alapvetően igen, a kézi rajztudás elengedhetetlen alapkészség egy alkalmazott grafikusnak, azonban ez csak egy kicsi része a szakmának. Először is szükséges tisztázni, hogy 2022-ben mit jelent grafikusnak lenni. Már nem olyan könnyű meghatározni, mintha pl. szakács lennél vagy cipész. Ebben a szakmában a számítógép és a grafikai szoftverek megjelenése óta két nagy területet különböztetünk meg:

Melyik volt előbb? Tervező grafikus vagy Képgrafikus?

A képgrafikus volt előbb 🙂 Régi technikákat tanul, mint a rézkarc, linómetszés, szitanyomás, litográfia. Ő inkább a művészlélek a kettő közül. Az alkalmazott grafikát is már inkább tervező grafikaként említik és használják.

Nézzük mi igaz mindkettőre:

Minkét szakma a kézi rajztudással kezdi, olyan vizuális és rajzi kultúrával rendelkező kreatív szakemberek akik képesek önálló véleményalkotásra, esztétikai és szakmai feladatok igényes megoldására. Alkalmasak magas színvonalú tervvázlatokat készíteni és azokat a kor követelményeinek megfelelően kivitelezni. Munkájuk során a számítógépes grafikai programok ismeretét (DTP) és az ehhez szükséges idegen nyelv tudást is elsajátítják. Széleskörű művészeti és művészettörténeti ismeretekkel rendelkeznek.

Jellemző munkaterület

A grafikus tervezőstúdiókban, reklámügynökségeknél, könyv- és lapkiadóknál, vagy saját vállalkozásban végzi szakmai tevékenységét. Munkája során kézi, illetve szoftveres rajzokat, grafikákat, design-elemeket készít, tervez, azokat nyomdakész állapotba helyezi, brandet épít saját maga és megbízói részére. Megbízásaiban precízen és pontosan dolgozik, kreatív, önálló, érdeklődő és nyitott az újdonságokra, folyamatosan fejleszti magát és eszközkészletét.

Egy tervező grafikus több különböző területen is dolgozhat, specializálódhat:
• Kiadványszerkesztő (DTP), nyomdai előkészítő
• Animációtervező
• Tipográfus
• Illusztrátor
• 3D grafikus
• Webdesigner
• UI designer
• UX designer
• Product designer: ő a skillmaster 🙂 tervező grafikus, aki ért a UX-hez és a UI designhoz is

A szakképesítésről

Részlet a Képző- és iparművészeti munkatárs (Művészeti grafikus) szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelményekből:

„A grafikus manuális alkotó eljárásokkal és digitális grafikus technikák alkalmazásával dolgozó szakember, akinek tervezői szemléletét széleskörű rajzi, művészet- és grafikatörténeti ismeretei egészítik ki. Szakmai tevékenységét munkacsoportban – tervezőstúdióban, reklámügynökségnél, könyv- és lapkiadónál, illetve egyéb kereskedelmi és kulturális intézménynél–, vagy saját vállalkozásában végzi.

Nyomdai, online és offline, valamint dekorációs felhasználásra grafikai terveket készít, melyeknek a technikai feldolgozáshoz szükséges előkészítését is elvégzi. Könyv, újság, egyéb nyomtatványok, online anyagok tipográfiai tervét készíti el, logót, arculatot, reklámkampány vizuális elemeit tervezi meg, manuális és digitális eszközökkel illusztrál, hirdetést, csomagolást tervez, autonóm alkotást készít.

Munkájához információkat gyűjt, és ezek birtokában mozgósítja kreativitását, koncepciót alakít ki. A tervezés és a kidolgozás során az esztétikai és a funkcionális célokat egyaránt szem előtt tartja, így tudatosan választ stílust, formanyelvet és technikát.

A grafikus fejlett vizuális kultúrával rendelkező, igényes alkotó. Csoportmunkában nyitott és együttműködő: alkotói hozzáállását koncepcionális kérdések megoldásakor és részfeladatok elvégzésekor is hasznosítja. Figyelemmel kíséri a kortárs művészet és a tervezőgrafika alakulását. Szakmai és technikai ismereteit folyamatosan bővíti, aktualizálja. Terveit, elkészült munkáit prezentálja, archiválja, kapcsolatot tart megrendelőivel és szakmai partnereivel.

Felsőfokú tanulmányait a különböző művészeti egyetemek vagy egyetemi karok tervezőgrafika, képgrafika szakán folytatja.”

Felvételiznél?

Olvasd el a TOP 5 Középiskola cikkemet

Esküvői Meghívó

Munkáim

NE MARADJ LE!

Hírlevél

Iratkozz fel, hogy az elsők között értesülj a legújabb munkáimról!

Kategóriák

Olvass tovább