logo_ticia&co

Mivel foglalkozik egy grafikus?

Vesztergombi Tícia

Vesztergombi Tícia

Digital Graphic Designer & Alkalmazott grafikus
Grafikusnak lenni jó
Tartalomjegyzék

„Akkor Te biztosan szépen rajzolsz.”

Hangzik el rendszeresen azoktól, akik nem tudják mivel foglalkozom pontosan. Alapvetően igen, a kézi rajztudás elengedhetetlen alapkészség egy alkalmazott grafikusnak, azonban ez csak egy kicsi része a szakmának: A kedvenc idézetemmel szeretném kezdeni ennek a nagy témának a

Először is szükséges tisztázni, hogy 2022-ben mit jelent grafikusnak lenni. Már nem olyan könnyű meghatározni, mintha pl. szakács lennél vagy cipész. Ebben a szakmában a számítógép és a grafikai szoftverek megjelenése óta két nagy területet különböztetünk meg:

Alkalmazott grafikus és Képgrafikus

Nézzük mi igaz mindkettőre: Minkét szakma a kézi rajztudással kezdi. Megtanulják mi a kompozíció.

A grafikus tervezőstúdiókban, reklámügynökségeknél, könyv- és lapkiadóknál, vagy saját vállalkozásban végzi szakmai tevékenységét. Munkája során kézi, illetve szoftveres rajzokat, grafikákat, design-elemeket készít, tervez, azokat nyomdakész állapotba helyezi, brandet épít saját maga és megbízói részére. Megbízásaiban precízen és pontosan dolgozik, kreatív, önálló, érdeklődő és nyitott az újdonságokra, folyamatosan fejleszti magát és eszközkészletét.

A grafikus designer több különböző területen is dolgozhat, lehet:
UI designer, Kiadványszerkesztő, Animációtervező, Tipográfus, Illusztrátor, 3D grafikus, Alkalmazott grafikus vagy Webdesigner (…)

Az alkalmazott grafika szakon olyan vizuális és rajzi kultúrával rendelkező kreatív szakemberek képzése a célunk, akik a grafika különböző szakterületein (képgrafika, alkalmazott grafika) önálló véleményalkotásra, esztétikai és szakmai feladatok igényes megoldására alkalmasak. Képesek magas színvonalú tervvázlatokat készíteni és azokat a kor követelményeinek megfelelően kivitelezni. Munkájuk során a számítógépes grafikai programok ismeretét (DTP) és az ehhez szükséges idegen nyelv tudást is elsajátítják. Széleskörű művészeti és művészettörténeti ismeretekkel rendelkeznek, melynek révén akár egyetemeken is megállják a helyüket.

A képgrafikus volt előbb 🙂 Régi technikákat tanul, mint a rézkarc, linómetszés, szitanyomás, litográfia. Ő inkább a művészlélek a kettő közül.

Alapvetően az alkalmazott grafikát is már inkább tervező grafikának nevezik.

Rajzi Képzés
A rajz-festés és a rajz-mintázás tantárgy tanításának célja a képző- és iparművészeti szakközépiskolákban az, hogy a tanulók az ötéves szakképzés befejezése után:

rendelkezzenek jól megalapozott vizuális ismeretekkel, önállóan tudjanak élni az ábrázolóművészetek eszközeivel,
ismerjék azok elméleti, esztétikai és technikai lehetőségeit, önállóan tudják ábrázolni a természet és a tárgyi világ jelenségeit,
szubjektív vizuális élményeiket legyenek képesek megfogalmazni és megjeleníteni a festészet, mintázás és rajzművészet valamennyi műfajában,
értsék a különféle ábrázolási módok közös jellemzőit és lényeges különbségeit, munkájuk során legyenek képesek a feladatnak legmegfelelőbb módszer helyes megválasztására és alkalmazására,
ismerjék a festészet, a mintázás, a rajzművészet, valamint a tervezőművészetek történetileg kialakult műfajait és azok lehetőségeit,
legyenek képesek önálló elképzeléseiket, gondolataikat, élményeiket, ötleteiket a rajzolás, festés és mintázás eszközeivel mások számára érthető formában közölni és megjeleníteni.
A rajzoktatás célja az értékek közvetítése, a fiatalok értékszemléletének formálása, művészetekben való tájékozottságuk, hozzá való viszonyuk kialakítása.
A növendékek életkoruknak megfelelő önálló hangvételű alkotások létrehozásával legyenek képesek a művészeti főiskolák, egyetemek felvételi követelményeinek megfelelni.

Tippek

Ne maradj le!

Iratkozz fel

No spam, notifications only about new products, updates.

Kategóriák

Olvass tovább