Miből áll egy logócsomag?

Picture of Vesztergombi Tícia

Vesztergombi Tícia

Digital Graphic Designer & Alkalmazott grafikus
Logócsomag
Tartalom

Amikor elkészül az új logód vagy emblémád kapsz a grafikustól egy tömörített .zip fájlt, kicsomagolod és sok fájlt meg sem tudsz nyitni. Mire a cikk végére érsz, tudni fogod melyik formátum mire jó és miért szükséges.

Először is tisztázzunk néhány alapvető és gyakori grafikai fájlformátumot, melyeknek két nagy csoportja van: vektoros és raszteres formátumok.

Vektoros formátumok

A vektoros formátumnak az az előnye, hogy végtelen méretre nagyítható, így nagyításkor nem romlik a minősége, hiszen nem fix számú képpontból áll, hanem függvényekből. Itt nem kell felbontáson aggódni, mert a képi tartalom nem képpontokban tárolódik, hanem vektorok által írt matematika információkból. A logók ebben a fájlformátumban készülnek, hiszen felkerülhet egy óriásplakátra is, de egy névjegykártyán is működnie kell.

  • A fájlmérete kicsi
  • Grafika minősége nagyításkor nem romlik
  • Logók és illusztrációk formátuma főként
  • Raszterizálható

Vektoros formátumok: .Ai, .EPS, .SVG, .PDF

Raszteres formátumok

A digitális kijelzők felbontásának azt nevezzük, hogy mennyiszer hány darab vízszintes és függőleges képpontot tartalmaznak. A full HD felbontás 1920×1080 pixel. Amennyiben nyomdai minőségről beszélünk a raszteres anyagokat minimum 300 dpi-s minőségben kell a nyomdának átadni. (A dpi egy nyomdai mértékegység.) Nem lesz megfelelő minőségű a nyomat, ha alacsonyabb felbontásban van átadva, mivel itt a grafika fix számú képpontból áll. Jellemzően fotók vagy nagyon komplex grafikák megjelenítésére alkalmas a formátum.

  • A fájlmérete nagy
  • A grafika minősége nagyításkor romlik, pixeles lesz
  • Fotók vagy bonyolult grafikák formátuma
  • Vektorizálható, de munkaigényes

Raszteres formátumok: .JPG, .PNG, .PSD, .TIFF

Logócsomag

.ai .eps .pdf

Színes CMYK logó vektoros formátumokban. Nyomdai anyagokhoz fogod tudni főként használni.

Szürkeárnyalatos CMYK logó vektoros formátumokban

.jpg .png .svg

Színes RGB logó raszteres formátumokban. Ezeket fogod tudni használni például a weboldaladon.

Szürkeárnyalatos RGB logó raszteres formátumokban.

TIPP
Amikor a fenti vektoros fájlokat nem tudod megnyitni (társítani) semmilyen programmal, az csak azért van, mert nincsen megfelelő szoftver telepítve a gépedre. Ezzel nincsen semmi probléma, mert valószínűleg te nem is fogod azokat használni, azonban ha egy grafikus vagy egy nyomda kéri tőled akkor már fogod tudni, hogy melyik logót, milyen formátumban kell átadni nekik.

Természetesen a logódhoz készül egy ún. LOGOGUIDE is, amiben összegezzük tömören a logóddal vagy emblémáddal kapcsolatos elveket és használati útmutatásokat. Ezzel a kis „könyvvel” nyomdáknak és a jövőbeli grafikusoknak, vagy kollégáknak segítünk betartatni a logó helyes használatát, hogy a megfelelően használják a különböző felületeken. Ezt egy online felületen is el fogják tudni érni, ahonnan letölthetővé tesszük a logót és a hozzá tartozó kiegészítő elemeket.

Ha ennél is tovább szeretnél lépni jöhet az ARCULAT és a KÉZIKÖNYV, melyben minden fontos szabályt lefektetünk a márkáddal és a teljes vizuális megjelenésével kapcsolatban, hiszen a logó vagy embléma önmagában nem brand, csak egy vizuális jel, amihez jelentést kell kapcsolni, hogy ne legyen a digitális enyészeté.

Amennyiben nincs még logócsomagod, írj rám és csináljunk egyet neked is! 🙂

Összefoglalva

A logódat hat különböző formátumban kapod meg színes és szürkeárnyalatos változatokban. A többféle formátum használata a végfelhasználási platformok miatt szükséges, ezért kapod meg a logódat eltérő kiterjesztésekben. Segítségül a logód helyes használatához egy útmutató is készül.

Esküvői Meghívó

Munkáim

NE MARADJ LE!

Hírlevél

Iratkozz fel, hogy az elsők között értesülj a legújabb munkáimról!

Kategóriák

Olvass tovább