logo_ticia&co

Top 5 középiskola, ahol elkezdheted a grafikusi pályád

Vesztergombi Tícia

Vesztergombi Tícia

Digital Graphic Designer & Alkalmazott grafikus
Iskolák grafikusoknak
Tartalomjegyzék

A saját történetemmel és tapasztalataimmal szeretném végigvinni ezt a témát, ajánlom azoknak akik hasonló cipőben járnak, mint én pályaválasztás előtt. Gyerekként mindig pontosan tudtam mit akarok csinálni és azt el is értem. Nyilván 30+ évesen ez már máshogy van, de ez egy másik téma lesz. Egy meghatározó idézettel kezdem a felnőtté válásom történetét, amivel szinte tükörképként át tudom adni az akkori szemléletet, tudásbázist és támogatást amit az intézmények és tanárok nyújtottak a diákoknak.

“Milyen Középiskola az, aminek nincsen normális neve? Biztos, hogy nem írtad el? Még sosem hallottam róla.”

Sosem felejtem el, amikor a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában az osztályfőnököm a fenti kérdéseivel sem tudta elvenni a kedvem a jelentkezéstől. Mindezt lenéző bájjal tette a felvételi jelentkezési papíromat szorongatva. Azt próbálta kifejezni, hogy az iskolát nem Valakiről nevezték el, mint a híres Garay Gimnáziumot, ahova szerette volna, hogy jelentkezzek. A tanárnő minden próbálkozása ellenére, végül első nekifutásra másodiknak vettek fel a Pécsi “név nélküli” Művészeti Szakközépiskola grafika szakára, ahol a létszám max. 6 fő volt.

Megkérdezték a felvételi elbeszélgetés után, hogy melyik szakra vegyenek fel? Válasszak egyet. Így már nagyon meg sem kellett várnom, hogy kiküldjék a felvételt nyert papírt, mert elég egyértelmű volt a visszajelzés. Így indult tehát a karrierem, fintorgó Erzsikével, és persze Endre bácsival, aki azóta sem ismer fel az utcán amikor ráköszönök, pedig kb. minden nap látott 2 éven keresztül, de rajzolni nagyon tudott.

Endre bácsi úgy, hogy előtte rajzi képzésre a helyi Egyetem Endre bácsijához jártam délutánonként pucér embereket és vázákat rajzolgatni. Annó ha tudtam volna, hogy létezik a székesfehérvári Tóparti Gimi nem a Garayt jelöltem volna másodiknak. Nyilván akkortájt – 2005-ben – amikor már azért volt internet, már nem is betárcsázós, de legalább lassú és még a Startlap volt a kezdőlap.

A Középiskolák listáját mindenesetre nem találtam rajta és most, amikor jött ennek a cikknek az ötlete, sem leltem rájuk azonnal. A saját korábbi tapasztalaim és hallomások alapján rangsoroltam őket.

Az első órámon megtudtam, hogy volt felvételi előkészítő rajzoktatás, amit a suli tartott nyáron. Azóta is ebben a tendenciában élek sajnos, mindent csak később tudok meg. Ha ezt tudom felvehettek volna elsőnek is 😀 mindegy.

Művészeti Középiskolák és Egyetemek Magyarországon

Itt csak azokat sorolom fel, ahol van grafika szak, illetve amelyek OKJ-s végzettséget adnak, majd az főiskolai alapdiplomát, illetve master diplomát.

Művészeti Középiskolák

Elfogultan a Pécsi Művészetivel kezdem a sort, ahova én is jártam anno. A tanáraim közül már csak Molnár Tamás tanít itt. Tanáraim voltak még: Nagy Tamás, Szőke Péter, Gellér B. István. Itt gimnáziumi szintű oktatás mellett, minden nap szakmai óráid is lesznek. Az 5. évben szerezheted meg az OKJ-s bizonyítványod. 2006-ban összesen 6 főt vettek fel az évfolyamon alkalmazott grafika szakra. Ha bővebben érdekel a művészetiben töltött öt évem, vagy érdekel, hogy mit kell csinálni egy felvételin, nyugodtan írj rám.

Pécsi Művészeti | Grafika szak

Budapesti KISKÉPZŐ (A Magyar Képzőművészeti Egyetem gyakorló iskolája) | Alkalmazott Grafika szakMondjuk a weboldaluk nem valami bizalomgerjesztő, de innen sok híres designer kezdte a pályafutását.

Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Székesfehérvá

Művészeti Egyetemek
Alapképzések (BA)

Magyar Képzőművészeti Egyetem | Grafika tanszék Képgrafika és Tervezőgrafika szakirány

Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar

Mester képzések (MA)

Magyar Képzőművészeti Egyetem | Grafikusművész (Graphic Arts)

Tippek

Ne maradj le!

Iratkozz fel

No spam, notifications only about new products, updates.

Kategóriák

Olvass tovább